Landfästen

Vid arbeten med sjökablar ställer ofta höga krav på kvalitet och säkerhet vid kritiska punkter så som exempelvis när kabel skall gå i land. Dessa projekt kallar vi för landfästen och där har vi även stor erfarenhet med att hantera landfäste-projekten från ax till limpa.

I områden nära land kommer sjökabeln att gå i land genom ett skyddsrör med en anpassad för den avsedda kabeln. Skyddsröret förläggs under såväl strand som sjöbotten med hjälp av horisontalborrningsteknik. Det horisontalborrade avsnittets längd kan vara upp till några hundra meter lång, och röret öppning mot havsbotten sker först vid 5 till 10 meters vattendjup. Således behövs inga separata grävningsarbeten på stränderna och vid stranden behåller sig sjökabeln flera meter under havsbotten, vilket skyddar kabeln från externa skador och behåller samtidigt havsbotten oberörd.

Borrens påverkan på jordytan är liten och under borrning kan vagnen placeras på ett ställe nära landöppningen. Borrningskorridoren planeras i förhand med rigid bottenundersökning

Borrningens mål är att placera ett skyddsrör som hindrar hålet från att kollapsa och underlättar kabeldragningen som då även kan ske senare. Borrningen kräver kunskaper om arbete till sjöss samt hur utrustningen påverkas av saltvatten och sjövatten. Vidare är andra utmaningen att arbeta med hög säkerhet då inte sällan dykare och båtlag behöver medverka.

Landöppningen består senare oftast av en prefabricerad, eller platsgjuten, betongbrunn som stängs med ett brunnslock. Efter borrningen återställs området.

Att borra för landfäste medför två stora fördelar. För det första kan man skydda kabeln, förr områden nära stränderna är mest riskfyllda på grund av påverkan genom vind, is och människans verksamhet. För det andra minimerar metoden också miljöpåverkan, därför att i praktiken behöver man inte alls röra vid stranden och strandvatten.

 

Planering och beredning 

Under planeringen är det på sin plats att göra en mer djupgående analys av bottenförhållanden. Finns det klippor, stora stenar, vrak eller djup där kabeln kommer att hänga fritt. Kabeln måste följa bottenkonturerna för att inget oönskat skall fastna i kabeln. När det är dyig botten och man kan förmoda att kabeln kommer att sätta sig måste det finnas överskott på kabel i ändarna. Alternativet är att spola ett dike i bottensedimentet och lägga ner kabeln.

Den återstående sträckan som förbinder sjökabeln med kabelbrunnen på stranden kommer sedan att borras, med horisontalborrningsteknik, under stranden och ut i havet till ett vattendjup på minst 5-10 meter. Detta görs för att minimera miljöpåverkan på stranden och samtidigt ge kabeln maximalt skydd. Sjökabeln kommer sedan att dras igenom hålet genom en innertub av plast.

Vi kan hjälpa er med era landfästen! Genom att vi borrat många landfästen runt om Östersjön vågar påstå att vi är experter.